Altcoin Altcoin

Wat betekent altcoin?

Heb je ooit gehoord van altcoins en vraag je je af wat ze precies zijn? Misschien ben je nieuwsgierig naar de wereld van cryptocurrency en wil je meer weten dan alleen over Bitcoin. De wereld van cryptocurrency is veel meer dan alleen Bitcoin. Hoewel Bitcoin de bekendste en meest gebruikte cryptocurrency is, zijn er duizenden andere digitale munten op de markt die een belangrijke rol spelen in de evolutie van deze technologie.

In dit artikel gaan we dieper in op wat altcoins zijn en waarom ze een belangrijke aanvulling vormen op Bitcoin. Of je nu een beginner bent in de wereld van crypto of gewoon je kennis wilt uitbreiden, dit artikel helpt je beter te begrijpen wat altcoins zijn en wat hun rol is.

Wat zijn cryptocurrencies?

Cryptocurrencies zijn digitale of virtuele valuta’s die gebruikmaken van cryptografie voor beveiliging. In tegenstelling tot traditionele valuta’s worden cryptocurrencies niet uitgegeven door een centrale autoriteit, wat hen immuun maakt voor overheidsinterventie of manipulatie.

Bitcoin is de bekendste en meest gebruikte cryptocurrency. Het werd in 2009 geïntroduceerd door een anonieme persoon of groep onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Bitcoin was de eerste succesvolle toepassing van blockchain-technologie, een gedecentraliseerd en openbaar grootboek dat alle transacties bijhoudt.

Wat is een altcoin?

De term “altcoin” is een samentrekking van “alternatieve munt” en verwijst naar elke cryptocurrency die geen Bitcoin is. Het woord “altcoin” wordt gebruikt om de duizenden andere cryptocurrencies op de markt te beschrijven.

Oorsprong van de term

De term altcoin ontstond toen de eerste alternatieve cryptocurrencies werden gecreëerd na het succes van Bitcoin. Deze nieuwe munten probeerden vaak de beperkingen van Bitcoin aan te pakken of nieuwe functies toe te voegen. Hoewel Bitcoin de eerste en meest bekende cryptocurrency bleef, begon de term altcoin te worden gebruikt om naar de groeiende diversiteit aan digitale valuta’s te verwijzen.

Verschillende soorten altcoins

Bekende altcoins

Er zijn veel altcoins die de afgelopen jaren populair zijn geworden. Enkele van de bekendste zijn:

 • Ethereum (ETH): Bekend om zijn slimme contracten en gedecentraliseerde toepassingen (dApps).
 • Litecoin (LTC): Vaak beschouwd als het zilver ten opzichte van Bitcoin’s goud, biedt snellere transactietijden.
 • Ripple (XRP): Gericht op het verbeteren van internationale betalingen en bankoverschrijvingen.

Soorten altcoins

Altcoins kunnen in verschillende categorieën worden onderverdeeld, afhankelijk van hun functies en doelstellingen:

 • Stablecoins: Deze munten zijn ontworpen om een stabiele waarde te behouden door gekoppeld te zijn aan een reserve, zoals de Amerikaanse dollar. Voorbeeld: Tether (USDT).
 • Utility tokens: Deze tokens geven toegang tot een product of dienst binnen een specifiek ecosysteem. Voorbeeld: Binance Coin (BNB) wordt gebruikt op het Binance-platform voor handelsvoordelen.
 • Privacy coins: Gericht op het bieden van anonieme transacties door geavanceerde cryptografische technieken te gebruiken. Voorbeeld: Monero (XMR).

Voorbeeld en uitleg

 • Stablecoins: Tether (USDT) is een stablecoin die is gekoppeld aan de waarde van de Amerikaanse dollar, wat betekent dat 1 USDT meestal gelijk is aan 1 USD. Dit biedt stabiliteit in de vaak volatiele cryptomarkt.
 • Utility tokens: Binance Coin (BNB) wordt gebruikt op het Binance-handelsplatform om handelskosten te verlagen en toegang te krijgen tot speciale functies en services.
 • Privacy coins: Monero (XMR) biedt volledige anonimiteit door gebruik te maken van technologieën zoals ring signatures en stealth addresses, waardoor transacties niet kunnen worden herleid tot specifieke gebruikers.

Waarom bestaan altcoins?

Altcoins introduceren vaak nieuwe technologieën en functies die Bitcoin niet heeft. Bijvoorbeeld, Ethereum heeft slimme contracten geïntroduceerd, waarmee programmeerbare transacties mogelijk zijn zonder tussenpersonen. Dit heeft de ontwikkeling van gedecentraliseerde toepassingen (dApps) mogelijk gemaakt.

Veel altcoins zijn ontworpen voor specifieke gebruiksscenario’s. Bijvoorbeeld, Ripple (XRP) is geoptimaliseerd voor snelle en goedkope internationale betalingen, waardoor banken en financiële instellingen efficiënter kunnen opereren. Andere altcoins zoals Filecoin (FIL) zijn gericht op gedecentraliseerde opslagoplossingen, waarbij gebruikers hun ongebruikte opslagruimte kunnen verhuren.

Voor- en nadelen van altcoins

Voordelen

 • Diversiteit: Er zijn duizenden altcoins beschikbaar, wat investeerders een breed scala aan opties biedt om in te investeren.
 • Verbeterde technologieën: Altcoins kunnen nieuwe en verbeterde technologieën en functies introduceren, zoals snellere transactietijden of betere privacybescherming.
 • Meer keuzes voor investeerders: Investeerders kunnen kiezen uit verschillende munten met unieke voordelen en risico’s, waardoor ze hun portefeuilles kunnen diversifiëren.

Nadelen

 • Hogere risico’s: Veel altcoins zijn volatieler en riskanter dan Bitcoin, met grotere prijsschommelingen.
 • Minder bekendheid: Altcoins zijn vaak minder bekend en minder wijdverspreid geaccepteerd dan Bitcoin, wat kan leiden tot lagere liquiditeit.
 • Mogelijke oplichting: Door het grote aantal altcoins en de relatief lage toetredingsdrempel tot de markt, is er een verhoogd risico op frauduleuze projecten en scams. Investeerders moeten voorzichtig zijn en grondig onderzoek doen voordat ze investeren.

Hoe koop je altcoins?

Cryptocurrency exchanges

Altcoins kun je kopen op cryptocurrency exchanges, dit zijn online platforms waar je verschillende cryptocurrencies kunt kopen, verkopen en verhandelen. Enkele van de meest bekende exchanges zijn:

 • Binance: Een van de grootste en meest populaire exchanges ter wereld. Hier kun je honderden verschillende altcoins kopen en verhandelen.
 • Coinbase: Gebruiksvriendelijk en geschikt voor beginners. Het biedt een minder uitgebreid aanbod aan altcoins dan Binance, maar is zeer betrouwbaar en makkelijk in gebruik.
 • Bitvavo: Een populaire exchange in Nederland, vooral geliefd vanwege zijn gebruiksvriendelijke interface en lage handelskosten. Bitvavo biedt een breed scala aan altcoins en is een uitstekende keuze voor zowel beginners als ervaren handelaren.

Om altcoins te kopen op een exchange, moet je eerst een account aanmaken, je identiteit verifiëren en geld storten via bankoverschrijving of creditcard. Daarna kun je eenvoudig zoeken naar de altcoin die je wilt kopen en een kooporder plaatsen.

Wallets

Om je altcoins veilig te bewaren, heb je een digitale portemonnee, of wallet, nodig. Er zijn verschillende soorten wallets:

 • Software wallets: Dit zijn apps of programma’s die je op je computer of smartphone installeert. Ze zijn handig en meestal gratis, maar kunnen kwetsbaar zijn voor hacks als je apparaat wordt geïnfecteerd met malware.
 • Hardware wallets: Dit zijn fysieke apparaten die je altcoins offline opslaan. Ze zijn veiliger dan software wallets omdat ze niet verbonden zijn met het internet. Bekende hardware wallets zijn de Ledger Nano S en Trezor.
 • Paper wallets: Dit zijn fysieke stukken papier met je privésleutels en openbare adressen erop gedrukt. Ze zijn zeer veilig zolang je het papier niet verliest of beschadigt.

Risico’s en veiligheid

Marktvolatiliteit

Een van de grootste risico’s van altcoins is de marktvolatiliteit. De waarde van altcoins kan sterk schommelen in korte tijd, wat zowel grote winsten als grote verliezen kan betekenen. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn en alleen te investeren wat je je kunt veroorloven te verliezen.

Beveiligingstips

Om veilig met altcoins om te gaan, zijn hier enkele tips:

 • Gebruik hardware wallets: Voor maximale beveiliging is het aan te raden om een hardware wallet te gebruiken.
 • Kies betrouwbare exchanges: Gebruik alleen bekende en gerenommeerde exchanges zoals Binance of Coinbase om altcoins te kopen en verkopen.
 • Beveilig je accounts: Gebruik sterke wachtwoorden, tweefactorauthenticatie (2FA), en wees voorzichtig met phishing-pogingen.

Toekomst van altcoins

De toekomst van altcoins ziet er veelbelovend uit. Veel altcoins introduceren innovatieve technologieën en oplossingen die de adoptie van cryptocurrencies kunnen versnellen. Naarmate meer bedrijven en consumenten zich bewust worden van de voordelen van blockchain-technologie, kan de vraag naar altcoins toenemen.

Regelgeving kan een grote impact hebben op de markt voor altcoins. Strengere regelgeving kan zorgen voor meer veiligheid en legitimiteit, maar kan ook beperkingen en uitdagingen met zich meebrengen. Het is belangrijk om de regelgeving in verschillende landen te volgen om te begrijpen hoe deze de markt voor altcoins kan beïnvloeden.

Conclusie

Altcoins zijn alternatieve cryptocurrencies die niet Bitcoin zijn. Ze bieden diverse voordelen zoals innovatie, verbeterde technologieën, en specifieke toepassingen. Het kopen van altcoins kan via betrouwbare cryptocurrency exchanges en het is belangrijk om ze veilig te bewaren in een digitale wallet. De wereld van altcoins is dynamisch en spannend, vol met mogelijkheden voor innovatie en groei. Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en blijf leren over cryptocurrencies. Volg onze website voor meer informatie en nieuws over altcoins en andere cryptogerelateerde onderwerpen.